Terima kasih Ribena dan nuffnang sebab sudi bagi BE kat GK...
"Di bulan Ramadan ini Ribena melancarkan program : Ribena Moments"..
Jom kita try resepi yang dikongsi oleh chef nabilah..
ini antara koleksi resepi dari chef nabilah: kalau korang nak lagi resepi korang klik sini http://bit.ly/1UghFvS
APAM KUKUS RIBENA
Inti Ribena:
1 paket Konnyaku Jelly Powder (10gm)
800ml Air didih
150ml Ribena kordial
4 sudu besar jam strawberry
Bahan bahan Apam :
8 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar ovallete (sponge cake stabilizer)
2 cawan gula pasir
8 sudu besar susu pekat
5 cawan tepung gandum
Pewarna unggu
¼ cawan kordial Ribena
2 sudu kecil mentega
Cara penyediaan inti Ribena:
1.) Sediakan inti terdahulu, tuangkan serbuk jelly ke dalam mangkuk tahan panas dan tambahkan air mendidih ke dalamnya. Kacau sehingga serbuk jelly larut. Campuran akan menjadi likat.
2.) Masukkan Ribena dan kacau lagi sehingga sebati. Tuangkan campuran jeli ke dalam mangkul dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Gaulkan jelly bersama jam strawberry sehingga sebati.
Cara penyediaan apam:
1.) Didihkan air didalam pengukus.
2.) Dengan menggunakan mesin pemukul kek, pukulkan telur bersama esen vanilla, Ribena, gula, susu pekat dan ovallete sehingga halus dan kembang. Kemudian masukkan tepung dan gaul sebati. Tambahkan pewarna dan gaulkan lagi.
3.) Sapukan sedikit mentega di dalam acuan apam dan tuangkan satu sudu adunan, kemudian tambahkan ½ sudu kecil inti dan tuangkan satu sudu adunan lagi keatasnya.
4.) Kukus selama 15-30 minit, bergantung kepada saiz apam anda. Hidangkan bersama kelapa parut segar.
Inti Ribena:
1 paket Konnyaku Jelly Powder (10gm)
800ml Air didih
150ml Ribena kordial
4 sudu besar jam strawberry
Bahan bahan Apam :
8 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar ovallete (sponge cake stabilizer)
2 cawan gula pasir
8 sudu besar susu pekat
5 cawan tepung gandum
Pewarna unggu
¼ cawan kordial Ribena
2 sudu kecil mentega
Cara penyediaan inti Ribena:
1.) Sediakan inti terdahulu, tuangkan serbuk jelly ke dalam mangkuk tahan panas dan tambahkan air mendidih ke dalamnya. Kacau sehingga serbuk jelly larut. Campuran akan menjadi likat.
2.) Masukkan Ribena dan kacau lagi sehingga sebati. Tuangkan campuran jeli ke dalam mangkul dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Gaulkan jelly bersama jam strawberry sehingga sebati.
Cara penyediaan apam:
1.) Didihkan air didalam pengukus.
2.) Dengan menggunakan mesin pemukul kek, pukulkan telur bersama esen vanilla, Ribena, gula, susu pekat dan ovallete sehingga halus dan kembang. Kemudian masukkan tepung dan gaul sebati. Tambahkan pewarna dan gaulkan lagi.
3.) Sapukan sedikit mentega di dalam acuan apam dan tuangkan satu sudu adunan, kemudian tambahkan ½ sudu kecil inti dan tuangkan satu sudu adunan lagi keatasnya.
4.) Kukus selama 15-30 minit, bergantung kepada saiz apam anda. Hidangkan bersama kelapa parut segar.
sedap ke apam kukus campur ribena tu?
ReplyDeletehi...
ReplyDeleteWow! Nampak sedap je. Nak trylah nanti. Sy suka blogwalking kat blog akak. Lebih2 lg yg tutorial blog dan nuffnang. Ushalah kejap kat blog sy... cikterlajakmalas.blogspot.com
ReplyDeleteBlog ni baru lg. Dalam proses upgrade lg. Kalau dh siap nanti silalah follow sy ye, hihihi.
sedapnya..
ReplyDelete