NAK TAU INFO KLIK SINI

Wednesday, February 24, 2010

cara nak tukar template blogspot...

nie gadis copy dari website orang lain..just nak share dengan newbie je..

1. Blog Templates
First sekali, template-template (templates atau blogskins atau blog themes... semuanya benda yang sama) blog yang menarik boleh dicari dan didownload. Antara laman web yang aku selalu usya untuk mencari blog templates adalah http://btemplates.com, http://blogspottemplates.blogspot.com, http://www.finalsense.com/services/blog_templates dan banyak lagi...

Okey, dari websites ni semua akan ade templates yang boleh didownload. Klik jela kat mane ada option untuk download. Selalunya templates yang didownload adalah dalam bentuk zipped folder. So, sila extractkan folder tu.

Bila dah leh bukak dan explore benda dalam folder (selalunya ade read me, images dan 1 file XML). Pastikan ade satu file XML. Kadang2 codes html di letak dalam notepad. Tapi, senang citer, pastikan ade file xml. cos file tu nanti yang kita nak upload.

2. Cara nak upload template
Login blogger. Dari Dashboard, sila klik Layout. Bila dah masuk bahagian Layout, sila pilih Edit HTML.

Di sini ada bahagian Download Full Template. Itu option untuk download backup, iaitu ia akan download full template blog yang kita pakai sekarang. Backup ni didownload dalam bentuk XML. Buatlah backup kalau risau berlaku perkara tak diingini.

Next, klik Browse dan pilih file XML dari folder template yang didownload tadi. Ingat, file XML tau. Ni contoh ape yang ada dalam folder template Outdoorsy:
Lepas pilih xml file, Upload je file tu.


3. Selepas upload template baru
Selepas upload new template, akan kuar warning tentang widgets-widgets yang bakal didelete. Widgets tu adalah benda-benda 'berhtml' yang kita ade letak kat sidebar blog. Contohnye shoutbox, bloglist, ym status, lagu, gambar2 and segala mak nenek yang kita ade letak.


So, what to do? Well, sila PREVIEW dulu. Ade option untuk Preview kat bahagian bawah sikit.

Kalau puas hati, boleh la Confirm & Save.

Dah save? well... selesai sudah.Itu jer.

Boleh mula masuk Page Element untuk tambah-tambah benda yang dah hilang disebabkan tukar template baru.

Tapi diingatkan di sini, setiap kali nak tukar template baru, buat backup. Aku selalunya tak buat backup dalam bentuk xml mcm aku mention mula2 tadi. Sebab kalau Download Full Template tu, maknanya sekali ngan template lama la. Aku kan dah taknak guna template lama... so aku tak download backup.

Sebaliknya, aku akan buka satu-satu Page Element dan copy html codes nya. Copy paste masuk dalam Microsoft Word. Then save document tu. Memang leceh kalau Page Elements dan widgets yang digunakan banyak. Tapi tu jela caranya...

Sebab... bila kita guna template baru, memang confirm semua widgets and page elements akan hilang. Hanya tinggal basics je. Followers ngan About Me je kot.

Ok tu je kot. Benda-benda lain, nanti ko akan pandai sendiri. Heheh...

Selamat berblogging!

5 comments :

  1. gadis kampung .....tolong lah akak niii .....x boleh tukaq niiiii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau nk bt mcm mn..template sndri dh ada..tp xtau tukar

      Delete

Seronok tak entry nie?Komen la sikit..。^◕‿◕^。

HASIL TANGAN GADIS KAMPUNG

Related Posts with Thumbnails

IKLAN JAP