Saturday, January 15, 2011

TUTORIAL PHOTOSCAPE:CARA MEMBUAT BLOG HEADER DAN WALLPAPER

GK nak ajar korang cara buat blog header guna photoscape..GK tau ramai orang guna photoscape berbanding photoshop...tutorial nie boleh juga untuk korang buat pengiklanan, blog header dan buat wallpaper sendiri...yang penting kreatif je...

INI GAMBAR YANG BAKAL KITA EDIT YE...

STEP 1: BUKA FILE GAMBAR DULU YE

STEP 2: KITA PUSINGKAN KEDUDUKAN MUKA BABY NIE MENGADAP KE SEBELAH KANAN GUNA MIRROR MACAM YANG DITUNJUK ANAK PANAH

STEP 3: TEKAN FILTER PILIH LINEAR GRADIENT
INI PART YANG PENTING JANGAN SKIP TAU...

STEP 4: INI HASIL SELEPAS TEKAN LINEAR GRADIENT

STEP 5: NAK BAGI GAMBAR NIE SERASI DENGAN WARNA PINK TUE KLIK KAT BLOOM

 STEP 6: INILAH HASILNYER

STEP 7: KALAU NAK BUAT BLOG HEADER TULIS LA NAMA BLOG KORANG KAT SINI

KALAU KORANG NAK BUAT WALLPAPER ATAU NAK TULIS SAJAK PUN BOLEH...


 TARA..DAH SIAP..MUDAH JE KAN...SELAMAT MENCUBA...






72 comments:

  1. tak pernah buat header guna photoscape .
    tengs atas info ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sam2 kasih bungakuning...try la buat ye...

      Delete
  2. terima kasih for your information! (:

    ReplyDelete
  3. wah! menarik.

    thanks sbb bgg info nie...

    ReplyDelete
  4. time kasih share info...ummi suke!!

    ReplyDelete
  5. tens 4 the info...xtau plak photoscape boleh buat haeder...hehhee.

    ReplyDelete
  6. haha..aku xtaw pun shieda..thanks...dah lama kai photoscape tp xtaw pun...=)

    ReplyDelete
  7. salam singgah dr Dinaz..mmg menarik header tu..thnks 4 d info...,
    Dinaz ada tag untuk u..sila ambil p link :
    http://diaumaininaz.blogspot.com/2011/01/tangan-bertuah-cik-nico.html

    ReplyDelete
  8. eyh tatawu la plak yg phtoscpe leh header.
    bule cube :)

    ReplyDelete
  9. cane nak bagi gmbr tuh jd kecik?

    ReplyDelete
  10. tumpang lalu kat sini.. =)

    err...bgaimana lak nak adjust size header tu nnti?

    ReplyDelete
  11. SAMA2 SEMUA...nak adjust size bole cinderlala kat photoscape tue dah ada untuk resize...kita kena tau la size blog header yg kena nak...GK selalu guna lebar 22cm panjang 16 cm...pastu pixel set 900pixel insyaallah center la header adik tue...

    ReplyDelete
  12. best2... asik suh hubby buat kan jek... nnt nak cube buat sendiri...;-) tq GK ;-)

    ReplyDelete
  13. da ikut step..tp xjadi..hehe..xjd kat step 4..pastu bila nk tulis nama blog pn xtaw kat ner..myb sy miss info

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tulis ambik kat object nampak simbol T..itu la tulisan..

      Delete
  14. alamak termiss satu step..masa korang buka linear gradient ada ukur tue...korang bubuh 500 keatas...takpe esok gk tunjuk ye...hari nie gk nak balik dah...internet kat umah tak ok lg...

    ReplyDelete
  15. Rajin nya GK wat tutorial ye..:)

    ReplyDelete
  16. mnarik..da lmer cri care...but cmne nk post dlm blog?

    ReplyDelete
  17. thanks GK for d info..i want to try it la.

    ReplyDelete
  18. cop .. tak paham la .. cam ner nak buat wallpepar tu ???? please bagi tau ... bagi tau kat blog aida tau ... http://apikamika.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. filter ada kat home tue...tekan je icon kat atas tue...jumpa perkataan filter ambik linear gradient....

    aida mcm diatas la cara nk buat wallpaper...cara lain GK tak apply lg...nnt kalau ada cara yg mudah GK link terus kat aida ye...sekarang GK stop jap mendesign nie

    ReplyDelete
  20. akak...xboleh nk wat jd pnjag ja header 2 cmna ek?

    ReplyDelete
  21. boleh sayang...akak buat boleh...kena try and error...adjust saiz sampai dapat saiz yg awak nak ye...

    ReplyDelete
  22. nnt gk buat khas entry pasal nk buat wallpaper tue ye aida...bila dah siap gk info kat aida ye...

    ReplyDelete
  23. tqvm GK.. dr smlm duk buka bloq GK.. suka tgk tutorial..sy ni newbie..byk nak bljar.. anyway tq for the info..pasni nak try buat ..hp menjadi la..
    http://www.cooking-n-crafting.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. thanks GK..tutorial nie memang berkesan.. alhamdulillah, dengan bantuan GK saya dah boleh wat blog header guna cara photoscape..tak sangka..thanks GK

    ReplyDelete
  25. saya dah buat.. jadik.. chantek... tq2

    ReplyDelete
  26. kak.cmne 2 nak uat dy jdik pnjang cket mcm kat lam pic 2?? yg sye uwat x pnjang pn la kak..mmm...bole x tlg bri tnjuk ajr?? hehee

    ReplyDelete
  27. sye dh try..... canteq......

    thx 4 da info...

    ReplyDelete
  28. tutorial ni yg sya cari..time ksih GK :)

    ReplyDelete
  29. xdapat lorh....bile sampai kat blog jewp jadi besorrrr...tlg sis....more info.... :D

    ReplyDelete
  30. misschenta kalo sampai kat blog header jadi besor adik adjust pixel gambar tue ye bagi jadi kecik sikit...ambik microsoft picture manager pilih resize image...

    ReplyDelete
  31. wah nampak macam senang jer...tapi dulu ada gok belajar, tak faham2 juga!

    ReplyDelete
  32. Akak,camne nak kasi gambar tue jadi pnjg mcm yg akak buat tue??

    Tlg please! =)

    ReplyDelete
  33. thanx sbb kongsi..skrang blah la buat blog header..

    ReplyDelete
  34. sama-sama GK kongsi apa yang GK tau je..ramai lagi blogger yang pakar-pakar kat luar sana...

    ReplyDelete
  35. GK, nak tanya nih. Camne nak buat header guna photoscape??? Dah try cara GK, tapi x jadi. Kalo rajin, meh singgah synyer blog, camtula jadi nyer header saya, besar sesgt... tlg ajar bleh, x reti nak adjust guna photoscape nih, tq....

    ReplyDelete
    Replies
    1. gk dah ke belog awak...budak baru ye..selamat datang ke dunia blogging...try ikut tutorial yg GK buat nie...tak faham mana2 step msg ye...

      Delete
  36. thanks GK..rasanya mudah bila baca tutorial ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah kalau don kata mudah...syukur la..

      Delete
  37. GK . kita budak baru . nak mintak tolong siket boleh ? tolong editkan blog kita . sumpah tak reti --" err , just simple-simple je . boleh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. issshh..GHK segan(malu) la nak edit blog orang..GK tak pandai sangat...

      Delete
  38. salam GK. thnx atas info nie. tapi GK twu tak mcm mne nak combine 2 picture dalam satu header? picture kiri dan kanan. thnx GK.

    ReplyDelete
  39. Terima kasih info ni.minta share yea

    ReplyDelete
  40. ooo.. guna pgotoshop je.. xtau photoscape leh uat cmni..lagi mudah kan? thnks info

    ReplyDelete
  41. amazing.tq very much. yea dah siap header. :)

    ReplyDelete
  42. Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu.. :) Suka blog ni..

    ~Salam perkenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah kalau nur suka..harap2 pasnie ramai la yang suka ye...

      Delete
  43. tima kasih kepada semua yang suka tutorial nie..harap semua jadi la ye buat header blog sendiri...jimat duit tak payah upah blog designer...

    ReplyDelete
  44. terjah entry terbaik orang. hehe. memang terbaikkkkk. ;)

    http://farizafairuz.blogspot.com/2012/06/banyak-persoalan-yang-berada-di-minda.html

    ReplyDelete
  45. waaahhh.. dah lama dah terfikir mcmana nak buat header dgn photoscape ni. last2 jumpa caranya kat blog GK. tgvm for sharing

    ReplyDelete
  46. thanks!! dah jd header..hehe..thank you GK... :)

    ReplyDelete
  47. Salam. Terima kasih di atas tunjuk ajar.. Tutorial ni sangat berguna. :)

    ReplyDelete
  48. Entri ni byk mmbantu... Terima kasih...

    ReplyDelete
  49. sama2 razuan...buat header nanti bagitau kat GK ye..

    ReplyDelete
  50. terime kasih ! lame dah cari, la ni baru jumpe.. hehe

    ReplyDelete
  51. info yg sangat bemanfaat bagi blog saya,,,, saya harap agan mau berkunjung ke blog saya www.ankurniawan.blogspot.com dan memberikan sedikit komentar Terima kasih

    ReplyDelete
  52. GK thanks a lot...
    akak dh cuba buat.. cantik sangat..
    sudi2 la yer jeguk blog akak http://junitasunday.blogspot.com/

    ReplyDelete

Seronok tak entry nie?Komen la sikit..。^◕‿◕^。

IKLAN BERBAYAR

There was an error in this gadget

HASIL TANGAN GADIS KAMPUNG

Related Posts with Thumbnails