Kalau orang mai Perlis mesti diorang akan beli pekasam..pekasam yang sedap ada kat area empangan timah tasoh...mesti orang luar utara tertanya-tanya macam mana perkasam di buatkan...hari nie GK berbesar hati nak bagi ilmu cara membuat pekasam kat korang...
Ikan yang sesuai di buat pekasam ialah ikan sepat,puyu, talapia..tak penah lagi orang buat guna ikan haruan tau...
...CARA MEMBUAT PEKASAM....
- Ikan disiang, dibuang perut dan dicuci segala kotoran, lemak serta darah.
- Ikan ditoskan dan digaul garam kasar dengan kadar 30%.
- Setelah digaramkan, ikan diperam selama 2-3 hari.
- Selepas diperam, ikan dibersihkan dengan air sebanyak tiga kali dan ditoskan.
- Selepas ditoskan, ikan digaul dengan beras goring yang telah dihancurkan, dimasukkan kedalam baling kedap udara dan dicampur dengan asam jawa serta gula merah.
- Peram kali kedua selama 14 hari kedalam baling kedap udara.
- Pekasam yang telah siap dibungkus serta sedia untuk dimakan.
renyah gile nak buat pekasam ni.
ReplyDeletekalau tiba2 rasa nak makan pastu kene buat sniri, jawabnya lagi berbelas-belas hari la baru boleh makan..
wargh nak makan pekasaaaam!
nice resipi..nanti nak cube...hehehhe
ReplyDeletex pernah makan pekasam...hehhee
ReplyDeleteMmg sedap pekasam mkn dgn nasi panas2 atau pun pulut..:)
ReplyDeletetidakkah dgn menaruk asam jawa, ikan menjadi keras...xlembut spt lazimnya.apakah fungsi asam jawa dlm membuat ikan pekasam ini??
ReplyDeletetidakkah dengan menaruk asam jawa membuatkan isi ikan pekasam menjadi keras tidak spt lazim yg kita dapati pd setengah2 ikan pekasam .apakah fungsi asam jawa dalam membuat ikan pekasam ini
ReplyDeletenk cuba jgak lah. Thanks atas rspi ni..
ReplyDeletenk cuba jgak lah. Thanks atas rspi ni..
ReplyDeletenk cuba jgak lah. Thanks atas rspi ni..
ReplyDeletethanks resepnya. sangat bagus sekali desain blognya
ReplyDeleteasam keping + beras goreng kisar + gula merah, bukann asam jawa. masa peram ngan garam campur cuka makan. bg naik rasa masam2. x boh pun x pa tp rasa masin je la.
ReplyDeleteasam keping + beras goreng kisar + gula merah, bukann asam jawa. masa peram ngan garam campur cuka makan. bg naik rasa masam2. x boh pun x pa tp rasa masin je la.
ReplyDeletemak saya guna asam jawa...tah la resepi lain-lain kot...
ReplyDeleteasam jawa boleh asam keping pun boleh. tujuannya utk dapatkan rasa masam tapi kalau x buh pun x pa sbb beras goreng tu sendiri akan bertindak memasamkan ikan pekasam tersebut. cuma kalau guna asam jawa ikan pekasam akan jadi lebih gelap berbanding guna asam keping. jika pekasam yang dah digoreng kurang masam perahkan limau kasturi untuk terbitkan rasa masam.
ReplyDeleteGaram dgn gula merah tu taruh kering2 ke @ kena bancuh dulu?
ReplyDeleteGaram dgn gula merah tu nak taruh kering2 @ bancuh dulu?
ReplyDelete