NAK TAU INFO KLIK SINI

Tuesday, September 11, 2012

TUTORIAL PHOTOSHOP: CARA MENGHASILKAN BLOG BACKGROUND SENDIRI

Salam semua,
Alhamdulilah akhirnya GK dapat juga buat blog background sendiri...
Sebelum nie entry GK bertajuk "TUTORIAL PHOTOSCAPE:CARA MEMBUAT BLOG HEADER DAN WALLPAPER" mendapat hit yang tertinggi oleh blogger..alhamdulilah ramai blogger nak buat sendiri header diorang..itu lebih bagus dari kita perabihkan duit tempah kat designer..kita pun puas hati..ok sekarang GK nak ajar cara buat blog background..ini contoh blog background yang telah GK hasilkan...
Benda yang wajib korang ada photoshop sample gambar yang nak di edit dan otak yang kreatif...

STEP 1:
Buka photoshop ambik new file pastu tetapkan saiz file..kalau korang jenis minima template ambik 1950 pixels x 1100 pixels..tapi GK jenis picture template so GK pun saiz macam dalam gambar nie 1750 pixels x 987 pixels..background: transperent, resolution: 72

STEP 2:
Dah tetap size baru boleh design..pilih dulu background yang korang suka kat goggle..nak design sendiri pun boleh..GK ambik dot-dot kat goggle..pastu GK tekan ctrl + c

STEP 3:
Ctrl + v image diatas kat layer dalam photoshop pastu tekan rectangular untuk buat kotak putih macam dalam gambar dibawah..adjust bagi centre ye.. 


STEP 4:
Buat pulak kotak kecik warna pink untuk mencantikkan border image ini..cara nak buat klik rectangular pilih warna pink lembut pastu copy layer nie tekan duplicate layer tujuan duplicate supaya size kotak kiri dan kanan sama.

STEP 5:
Buat macam gambar di bawah..
Ini hasilnya...tunggu tak siap lagi...

STEP 6:
Tekan brush pilih brush floral untuk menambahkan kecantikkan pada border kita..

STEP 7:
Buat new layer dulu untuk edit brush nie..jangan klik brush atas layer yang dah ada nanti payah nak edit...

STEP 8:
Ok korang duplicate layer atau nak mudah just ctrl + c layer brush ni pastu ctrl + v untuk dapat dua floral yang sama...

Dah siap boleh la bubuh dalam blog korang...

DONE...
Next tutorial GK akan ajar nak cara download background nie masuk dalam blog dan bagi centre dengan blog korang...
Selamat mencuba...

28 comments :

  1. nak buat, tapi still kureng paham lagi..hihii~

    ReplyDelete
  2. wah....bagus2 tutorial ni
    suke..suke..suke...

    ReplyDelete
  3. shinji kurang paham kat part mana boleh tanya

    ReplyDelete
  4. wahh hebat lah dikk
    akk x pernah cuba buat background layie
    kalau header rajin lah buat ;)

    ReplyDelete
  5. Tolong buatkan boleh......mmg xpandai langsung ni....

    ReplyDelete
  6. Still x fham , 1stly bukak photoscape . then , tkan ape eh ? --'

    ReplyDelete
  7. yang nie GK guna software photoshop la teletubbies

    ReplyDelete
  8. done follow disini.. will u follow me back..? =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. mohon bantuan kakak GK, sbb ni bru 1st time guna PS, step 1 tu saya dpt follow, tp bila sampai step 2, nak paste picture tu, picture yg saya paste tak fit dengan background yg transparent tu. mmg mcm tu ke @ ada cara lain nak bagi picture tu sama besar dgn background yg transparent tu.. thank you kak GK..

    http://akumanish.blogspot.com


    ReplyDelete
  10. photoshop tu nak amek kat mn plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak free boleh download kat internet...tapi kalau tak sure boleh bawa laptop download kat kedai..atau beli cd download sendiri...

      Delete
  11. menariknya blog nie camna nak buat erk?? sya n bru jah buat blogger,camna nak design template sendri ya

    ReplyDelete
  12. still xpaham ler....huk huk...xjadi pon

    ReplyDelete
  13. dah jadi. tapi kan. nak masukkan dalam blog macam mana?

    ReplyDelete
  14. tolong buatkan boleh tak kak ? teringin nak background warna pink :(

    ReplyDelete
  15. akk nak buat gak...tp x de photoshop. bleh tlg buatkan..tq bangat2 kalu leh tlg akk buat. :-)

    ReplyDelete
  16. salam. saya try download PS tapi tak boleh. boleh bagi link yg awak download PS. amat menghargai. terima kasih. -ezati-

    ReplyDelete
  17. GK tlg buat untuk saye boleh?

    ReplyDelete
  18. huhuhuu mawar GK sibuk sangat sekarang payah nak mendesign dah...dalam perut ada budak...

    ReplyDelete
  19. hurm, assalamualaikum.. kak GK nk tnye shoutbox 2 mcm mne nk buat ek?? lg stu, sye x de photoshop lah.. :'( anyway bnyak pnduan yg bleh sye dpt kt sne.. thanks a lot.. :)

    ReplyDelete
  20. klik kat website http://free-shoutbox.net/ ambik shoutbox free disini ye

    ReplyDelete
  21. thanks dear. senang je rupenye nk buat background ni. so next step nk upload jd background blog cmne ye sis?? xjumpe la tutorial nye..hehe

    ReplyDelete

Seronok tak entry nie?Komen la sikit..。^◕‿◕^。

HASIL TANGAN GADIS KAMPUNG

Related Posts with Thumbnails

IKLAN JAP