Thursday, January 31, 2013

TUTORIAL PHOTOSHOP: CARA "INSTALL BRUSHES" PHOTOSHOP

Salam semua,
Hari ini GK nak tunjuk cara install brushes dalam phtoshop..actually tutorial nie untuk cs3..tapi kalau guna cs5 pun ini juga cara nya..

Pastikan file brushes yang korang download tue ada perkataan abr dibelakangnya ye...kalau tak de kena extract file dulu..

Cara nak install brushes photoshop..
  1. Letak file yang korang download tu dalam folder r/Users/{username}/Library/Application Support/Adobe/Adobe Photoshop CS3/Presets/Brushes (untuk pengguna mac OS X) 
  2. atau untuk pengguna Window korang kena letak dalam folder  C:\Program Files\Adobe\Photoshop\Presets\Brushes (on Windows) .
  3. Pastu buka photoshop, tekan tool yang ada gambar brush tool, go to option palette and click on to open the brush preset picker.

Kalau nak clear tengok macam dalam gambar nie ye..

install brushes tutorial screenshot
Kemudian klik triangel yang GK bulat merah tue ye..
install brushes tutorial screenshot
Pastu pilih 'Load Brushes'
install brushes tutorial screenshot
Pastu kuar dialog box pilih la the .abr file yang korang nak download tue kemudian brushes baru korang pun akan muncul dalam pallete dan korang dah boleh guna..
SELAMAT MENCUBA

post signature

No comments:

Post a Comment

Seronok tak entry nie?Komen la sikit..。^◕‿◕^。

IKLAN BERBAYAR

There was an error in this gadget

HASIL TANGAN GADIS KAMPUNG

Related Posts with Thumbnails